immigracia.alle.bg

Детски градини в Испания

В Испания децатa до три годишна възраст се записват в т.н. Guarderia,а след 3 годишна възраст в Colegio.Държавните са безплатни.В последствие се купуват учебници,които са около 50 евро(малкият ни син е не три години)за малките и още 50 евро се дават за училишен материал,екскурзии и т. н.
И нещо много важно-записването на децата става март,април,зависи в коя община.Има специални бланки,които се дават от службата по образование в общината на съотвения град.Май излизат списъците с одобрените и края на юни е записването на децата.
Guarderia-ta е по-трудно,не във всеки малък град има държавни,а частните са скъпи-тук, 120 евро на месец +храната-около 4-5 евро на ден. Във държавните можеш да си вземеш детето в 12.30 h. и да го заведеш отново в 15.00 Работното време е от 9.00-12.30 и от 15.00 до 16.30 h. Децата,които остават на стол-комедор (тук се плаща по 3.50 евро) ги слагат да спят,но не ме питай как-имат си по една голяма възглавница и ако случайно им се приспи лягат я на масичката,я на земята,кaто за целта са им постелили балатум. Нямам думи...Затова и нашия го вземаме на обед.  Трудно е ,децата дремят по рамената на родителите си на път за училищe...а за работата,на мен не ми е възможно да работя. И пак подчертавам става въпрос за окръг Алиkанте.
Тук приемат децата от бебета.3-4 месеца доколкото си спомням,или по-малко. Таксата е различна,в зависимост от населеното място,типа на градината и т.н. В държавните е много по-евтино,но е много трудно да се запише детето там,с предимство са многодетни семейства. Познавам хора които плащат 80 евро,други 200,а аз плащах 350 и това беше единственото свободно място,което успях да намеря тук. Тези цени са за различни зони около Мадрид.На 3 години детето може да се запише на училище,което не се различава от нашето понятие за градина,но вече поне е безплатно (почти)
Детски градини в Испания
На приложеният линк може да видите пълна информация относно всичко по тази тема.
Необходими са следните документи :
-попълнена молба(бланката се дава от центровете за обучение в Общината на съответния град заедно със списък на останалите документи)
-адpесна декларация
-Libro de familia(ако детето е родено в Испания)-копие и оригинал
-паспорти на родителите-копие и оригинал
-паспорт на детето-копие и оригинал(ако все още няма паспорт,представя се либро де фамилия)
-Libro de familia Numerosa-мнoгoдетно семейство(за предимство в приема)
Документите се подават през март-април.Резултатите излизат края на май.Записването става юни.Тогава се изискват малко повече документи,те зависят от училището и общината в която се намира то.
АКО НЯКОЙ ИСКА ДА ПИТА НЕЩО ДА ПИШЕ НА САЙТА ИМА ПОМЕСТЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КОНТАКТИ С МЕН С КАВОТО ,МОГА ЩЕ МУ БЪДА ПОЛЕЗЕН.
на първа страница ,,Имиграция в Испания'' най от доло на страницата!

Всички форми за контакт с мен са актуални и работят.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg