immigracia.alle.bg

Важни промени в законодателстото

Най новото от 07.06.2012г. коренни промени в закона за издаване N.I.E. за чужденци!!!

Нови важни промени в законодателството. За съжаление закона който ,влезна миналата година и беше приет само за Румънците вече стана факт и за всички останали от Евро съюза. Което ще рече за момента има забрана за издаване на N.I.E. което, се е изпълнявало още от третата седмица на май месец казва се че, ще бъде до второ нареждане по скоро до приемането на закона във видът в който ще действа по мои данни ще е до септември. Има и някой правила който , ще бъдат променени за издаване на N.I.E. който , и сега са известни :за издаване на N.I.E. ще трябва освен това което, се изискваше преди като документи и регистрации, трябва да имате сключен предварителен договор за работа поне една година продължителност, освен това трябва да си направите и международна здравна застраховка , също и да се покаже определена сума в банката която ще ви е нужна за пребиваването тук , все още не е уточнена каква ще бъде стойността и. Накратко това са новите помени и затягането за работа на хора от Европейския съюз с цел ограничаване на безработицата и източването на фондовете за социални дейности!

Информацияата е от април месец 2012

До три месеца си временно пребиваващ, т.е. турист и не си длъжен да се регистрираш. При престой над 3 м. си длъжен да си извадиш Сертификат за регистрация на чужденец със съответния индентификационен номер - НИЕ. Навсякъде се индентифицираш с въпросното НИЕ задължително съпроводено с представянето на лична карта или паспорт. Въпросното НИЕ няма срок на давност. След 5-годишно постоянно пребивава не в Испания, придобиваш правото на постоянно жителство в страната и ако желаеш ще ти бъде издаден сертификат удостоверяващ това обстоятелство.     

 

Пускам няколко линка, доколкото разбрах септември 2011 формите за кандидастване на NIE са се променили, та ето какво намерих:

За престой в Испания до 3 месеца, се кандидатства за временно пребиваване и се получава НИЕ.

За престой над 3 месеца, се кандидатства за постоянно пребиваване (TARJETA DE RESIDENCIA), попълва се друга форма и се получава НИЕ като част от процеса.

Процедурата за Европейски граждани е много опростена. Необходими са:
- попълнена форма и копие на формата
- документ за самоличност със снимка
- квитанция за платена такса

Снимки явно вече не искат, или поне така пише на сайта им.

Линк към всички форми за кандидатстване за НИЕ и резиденция: http://www.interior.gob.es/modelos-d...xtranjeria-342

Линк с обяснения за искане на резиденция за Европейски граждани: http://www.interior.gob.es/extranjer...permanente-725
От тук се вижда, че за Европейски граждани трябва да се попълни форма EX-18

Испания отново въведе ограничения за трудовия си пазар за румънци
Испанското правителство реши днес да въведе отново ограничение за достъпа до своя пазар на труда за работници от Румъния, заради високото равнище на безработица в самата Испания, предаде Асошиейтед прес.

През 2009 г. Испания бе една от четирите страни от ЕС, които премахнаха ограниченията за гражданите на Румъния, която се присъедини през 2007 г.

Ограниченията за трудовия пазар може да продължат седем години след присъединяването, напомня БТА. Говорителят на правителството Хосе Бланко каза, че новите имигранти ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа, които ще бъдат издавани в зависимост от свободните места.

Говорителят каза, че испанските власти не искат имигрантите да влизат в сивата икономика. По думите му ограниченията няма да важат за 800-те хиляди румънци, които вече работят в Испания.

Съгласно правилата в ЕС гражданите на страните членки имат право да работят навсякъде в съюза, но всяка държава има право да наложи ограничения, напомня АП. В съобщение на испанското министерство на труда се посочва, че мярката е с временен характер, предаде АФП.

Румънските медии писаха, че ограниченията ще влязат в сила от 1 август и ще бъдат преразгледани след една година. Представители на министерството на труда в Испания, цитирани от местните медии, подчертаха, че това решение не е свързано с румънската общност, а с положението с безработицата в страната и по-специално сред тези имигранти.

Те посочват, че има 38 процента безработица сред румънците, които живеят в Испания. Според ИЮОбвързър въпреки това решението на испанските власти е удар за румънската дипломация, която в момента се опитва да спечели партньорите си в ЕС, които вече отложиха влизането на страната в Шенгенското пространство.

"Това е безпрецедентен случай, труден за обяснение, тъй като това е единствената държава, която въвежда отново ограничения за своя трудов пазар, след като ги бе отменила", заяви в сряда румънският министър на труда Себастиан Лазарою пред репортери в Брюксел.
 
ЗА ГОЛЯМО СЪЖAЛЕНИЕ ТОВА СКОРО ЩЕ СЕ ОТНАСЯ И ЗА БЪЛГАРИ, В МОМЕНТА СЕ ПОДГОТВЯ СЪЩИЯТ ЗАКОН И ЗА БЪЛГАРИТЕ. ТОВА НЯМА ДА КАСАЕ  ХОРА КОЙТО СА ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ, А САМО ЗА НОВОДОШЛИТЕ. ЩЕ СЕ ВЪВЕДЕ ОТНОВО КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА РАБОТА И АКО БЪДЕТЕ ОДОБРЕНИ ЩЕ ПОУЧАВАТЕ РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА РАБОТА НО САМО ЗА ОПРEДЕЛЕН ОТРАСЪЛ. НЕ КАКТО СЕГА ЗА ВСИЧКИ ,ОТРАСЛИ.
 
ТАКА ЧЕ, КОИТО ИСКА ДА РАБОТИ ТУК ДА НЕ ЧАКА ПОСЛЕДНИЯТ МОМЕНТ!!!

Източник:
http://europe.actualno.com/news_354716.html
Европейската Комисия (СЕ) позволи на Испания да въведе ограничение за работа на новодошлите румънци до 2013г поради драматичното икономическо положение на старната. От близо 388 хил румънци през 2006г броят им е нарастнал на 823 хил 2010г. В момента 191хил са в паро (останали без работа). Общата безработица през юни/юли е 21%
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg