immigracia.alle.bg

Испания една велика държава

Испания документи

Испания

Испания документи

За да отидете в сайта на ПОЛИЦИЯТА кликнете върху снимката.

ИСПАНИЯ
Тук ще се помъча да разясня за хора който ,искът да се установят трайно и да работят в тази страна. След влизането ни в Евросъюза стана възможно легално да се работи Испания, но за съжаление информация за това какво трябва да се направи трудно се намира. Затова за да спестя множеството лутания загуба на време и пари на хората ще опиша какво и къде трябва да се прави както, и необходимите документи и къде се попълват те.
 Първото нещо като пристигнете ще трябва да си направите NIE (Numero Identificacion Extranjero)това е един зелен лист който ви дава възможност да пребивавате и работите в Испания легално. За целта са ви необходими :Паспорт задграничен, снимки формат за лични документи, и човек който ,има квартира наета или собственик, ако е наемател трябва да носи договора за наем и да е титуляр той(също и неговото NIE),защото той се разписва пред държавния служител че , е съгласен да живееш при него, този документ се прави в полицията по место живеене. Попълва се една бланка по образец (бланка за попълване за NIE) ,след това заедно с Задграничния паспорт и този при който ще пребивавате се чака ред пред държавния служител, който ще ви прати да направите ксерокопия на :Задграничен паспорт вашия, копие на неговото NIE , също и на първата страница от договора  му за наем, също ще ви кажат в коя близка банка да платите една държавна такса в размер на 10 ЕVRO. с бележката от банката и копията и снимката отново се нареждате на същото гише.
Там ще ви ги приемат и ще ви кажат кога да отидете да си вземете вашето NIE , което време варира от 10 дни до месец(в зависимост от провинцията в която сте). С паспорта си отивате да си вземете NIE  то когато е готово, този документ важи 5 години, само с паспорт или лична карта на собственика .

Започна издаването на новите N.I.E. ot 01.09.2011 който са с големина на банкова карта също са от хартия . Така че, не се чудете ако не ви дадът големият зелен лист, те са абсолютно еднакви по значение , ако обаче когато попъвате бланката за подновяване или смяна много е важно да не ви превъртят да попълните ЕХ - 15 вместо ЕХ - 18 . Защото едното е за временно пребиваване и вече без право на работа а, второто е с давност 5 години и право на работа!!!!! Това е по последната поправка на закона за чужденците!!!
Испания документи
Тук има поместени всички докуменити на Extranjeria в PDF формат и може да си изтеглите каквото ви е необходимо според вашия случай.
Испания документи

За да отидете на сайта на TESOSERIA GENERALDE LA SEGURIDAD SOCIAL  кликнете върху снимката.

Следващата стъпка по вадене на документи е ваденето на социално осигурителен номер (social securidat).Така вече си имате NIE заедно с него и задграничният си паспорт отива те в ,,TESOSERIA GENERALDE LA SEGURIDAD SOCIAL'' това е името на самата агенция ето и сайта и www.seg-social.es (долу има приложен линк).Накратко с тези документи отивате в службата и си искате бланка за да се сдобиете с социално осигурителен  номер ,после си я попълвате тази бланка и си чакате редът като, си дръпнете номерче от автомата. След като минете през служителя за около 15 минути сте готви ,хубаво е да си поискате и едно копие на момента да ви издаде същият служител . Пояснение относно важността на този документ: без него нe можете да работите нищо ,нито да се запишете на борсата на труда нито, може да си извадите Трахета санитария. Просто няма кои да ви наеме без този документ и NIE. За този документ не се плаща нищо!!!!!

Когато си правите номер за социално осигуряване поискаите да ви бъде добавена опция , да бъдете известявани с SMS  кога сете дадени на Alta и Baja защото често тук работодателите дават на Alta и Baja без дори да предполагате и в един момент се оказва че, сте работили 22 дни а имате усигуровки за по малко дни !

БАНКОВА СМЕТКА
Следващата но не по малко важна стъпка е да си направите Банкова сметка към някоя от надеждните и големи Банки В Испания това са :iberCaja ;la Caixa ;BBVA ; Caja Madrid има и други банки. Тъй като тук всички плащания стават по банка и един от документите който ви изискват за назначаване на работа е банкова сметка. Това става за около 30 мин. и сте готови. Нужни са ви следните документи който, по горе вадихте в оригинал (NIE ;Seguridat social),заедно с задграничният ви паспорт. От там първо ще ви дадат Либрета това е като нашите спестовни книжки но може да се тегли с нея пари от банкомат там всеки банкомати имат и такъв вход , след превеждането на първата ви заплата (номина) . Ще ви се обадят и по GSM-а да може да си получите и банковата карта след около седмица , и пин кода за активация. Важно е да попитате да ви издадат банкова сметка с нулева стойност , защото има банки който , искат да се внесе депозит от около 20 евро. За една от банките съм сигурен че, може и без депозит това е iberCaja, за другите питайте, защото вадих на мои познат от там.
ВАДЕНЕТО НА БАНКОВА СМЕТКА Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО !!!

НЕЩО ВАЖНО!!!
 -Тук няма значение в коя банка ви е сметката не е като, в България да си откривате сметка  само защото фирмата в която работите не работила с тази банка в която сте ви.

 -Тегленето на пари с Либрета е без комисионна от автомат на банката.
--------------------                          --------------------------                        -----------------

Някой ще кажат че, сред горепосочените банки някои от тях са каси , това няма никакво значение просто на касите е малко по висока таксата за обслужване на сметката от около 20 евро на година а, на Банките е около 14 евро  ,но това не е болка за умиране не е толкова фрапираща таксата ,и още някои дреболии.


GSM

Още стъпите ли на Испанска земя ви трябва GSM ,единственото решение за начало е предплатен пакет ,на някоя от фирмите за комуникация, а тук не са малко . Цените на предплатените пакети са горе долу еднакви и се въртят около 9 evrocenta с IVA. Ето някой от Телекомуникационните фирми : ORANGE ; VODAFONE ; YOIGO ; MOVISTAR i други.
Като си закупите пакет за активация ,трябва да се обадите на оператора и да си активирате картата трябва ви личен документ Задграничен паспорт или Лична карта.
Защото за предните инстанции от който си вадите документите ще ви изкът GSM номер.
За GSM номер на сметка не може да се вземе поне в началото защото се иска NIE и договор за работа също и банкова сметка .
Най евтините пакети са :
                                    на ORANGE  9.00 evro
                                    на YOIGO  e  20,40- evro
                                    на VODAFONE  е 8, 20-evro
                                    на Lebara Mobile  е 5,10,15-evro
                                    на Digi Mobil         5.00 evroАДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ


Каквото и да ви разправят адресна регистрация трябва да си направите защото цялата  поща ще ви пристига на адрес. Извлечения от банкова сметка ,фактури за GSM и др.
Осен това е важна за това че ,без тази регистрация не може да си подадете документи да си извадите трахета санитария, а това е важно! Тази регистрация се прави в Кметството което, тук се казва ,,AYUNTAMIENTO'' там се попълва една бланка ,,modelo 1009'' когато правите първата си регистрация в Испания ,и ако сменяте адресна регистрация ,,modelo 1011'' . За там са ви нужни следните документи Задграничен паспорт ,NIE ,бланката попълнена и подписана от титуляря на наемния договор ,както и неговия Задграничен паспорт, и NIE в оригинал!!! както, и договора за наем . Също може да ви запише и първия които, е записан на този адрес за него трябват същите документи изброени по - горе, или самия собственик на имота ако е Испанец трябва само неговата лична карта . Процедурата трае около 30 мин. в зависимост от населеното място, и е безплатна!!!


Да ви кажа и нещо друго което е важно да се знае ,да не се подмамите че, вашето NIE като е на същия адрес не е нужно да си правите адресна регистрация единият документ няма нищо общо с другият ,трябва да имате и двата !!!

 

Друго важно нещо е навсякъде по инстанции и работодатели  се дават само копия на документите ви ,а оригинала служи само за сверка !!! Запомнете това.

ТРАХЕТА САНИТАРИА

След като се сдобиете с всичките изброени по горе документи, идва ред и на ,,трахета санитариа'' това е нещо като ,нашата здравна карта, или по точно ползването на здравна помощ. И възможността да имате личен лекар, тук това е важно. след последните поправки в закона от миналата година април месец ,,трахета санитария'' се вади след превеждането на първата заплата (номина) по точно след първите осигуровки защото те се превеждат по-рано от заплатата ,до преди това можеше всеки да си извади без договор за работа. За там са необходими само оригинали на следните документи: Задграничен паспорт, NIE ,Адресна регистрация и социал сегуридат. Отива се на рецепцията на болницата там казвате че, искате да си извадите ,,трахета санитария'' също казвате че, ви е за първи път ,ще ви поискат изброените документи по горе. След около 15-20 мин. ще ви издадат един лист които ,до получаването на ,,трахета санитария'' ще ви служи за документ ,трахета снаитария ще ви престегне на оказания адрес от вас по место живеене след около 20-тина дни до 3 месеца, затова ви е нужна адресна регистрация, за да може да си определят и личния лекар кой ще е по район. Като си получите трахетата по пощата този лист които са ви го дали може да го скъсате той вече не е нужен.
Така ако сте семейство и само единият работи в семейството ,другият член който, не работи също може да си извади трахета като сподели осигуровките на работещият в семейството, за това е нужен един документ който, се вади от службата,,Социал сегуридат'' там работещият от семейството се подписва че, е съгласен партньорът му да сподели здравните му осигуровки, същият документ се вади и за малко дете. когато вадите то подобен начин ,,трахета санитария'' е нужно и другият който е титуляра да си носи Задграничен паспорт и NIE ,защото ще му бъдат поискани за удостоверяване и в ,,Службата на социал сегуридат'' и в болницата. Да уточня нещо само че, трахетата издадена с споделени осигуровки се различава от тази на титуляра на нея пише че, е със споделени осигуровки ,така след време този които има трахета с споделени осигуровки вече почне работа се отива в болницата и се декларира че, вече може да си е титуляр, попълва се документ и новата трахета ще пристигне на адрес. След като имаш тархета санитариа имаш и личен лекар. Той се определя от местоживеенето ти, Като имаш възможност да го смениш, но това трябва да го кажеш в Инсалуда, който ти е издал тархетата.
 ДА ПОДЧЕРТАЯ ЗА ВСИЧКО ТОВА НЕ СЕ ЗАПЛАЩА НИЩО !!!!


Да добавя нещо което ,трябва да имате в предвид когато, тръгвате от България, от миналата година започнаха да се правят ,,Европейски здравни карти'' малко смешна работа са но това е друг въпрос, хубаво е да си извадите преди да тръгнете от БГ имайте предвид че, тя важи за една година от датата на издаване ,плаща се една символична сума от около 2 лв. все пак е по-добре от нищо тя важи само за спешната помощ тук. Мисля че , се подаваха документи за нея в здравната каса, искаше се  имате изваден или валиден задграничен паспорт и една снимка формат за документи ,бланката се купуваше беше 0.10 ст. и това е след месец е готова.

TRAJETA SANITARIA EUROPEA
За хора който патуват доста и излизат в чужбина е добре да си извадят TRAHETA SANITARIY EUROPEA  това става лесно чака се около месец. Първо се вади документ че, са ти платени усигуровките заедно с него и адресната регистрация ,НИЕ и паспорта отивате в болницата която ви е по район там се подават документите.
Испания документи
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА РАБОТА.

За наемането ви на работа е нужно да имате следните документи: NIE , Social Seguridat ,Банкова сметка.
За работодателя са нужни само копия от тези документи.
АКО НЯКОЙ ИСКА ДА ПИТА НЕЩО ДА ПИШЕ НА САЙТА ИМА ПОМЕСТЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КОНТАКТИ С МЕН С КАВОТО ,МОГА ЩЕ МУ БЪДА ПОЛЕЗЕН.
на първа страница ,,Имиграция в Испания'' най от доло на страницата!

Всички форми за контакт с мен са актуални и работят.


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg