immigracia.alle.bg

Уловка!!!Ново изнудване за закъснели Здравни усигуровки в БГ

Дина ХРИСТОВА
 
Само 12 работни дни остават на българите в чужбина да се освободят от плащане на стари здравни вноски, тъй като в края на 2012 г. изтича срокът за подаване на съответните документи, напомнят от НАП. Излезлите от България преди 31 декември 2011 г. могат да си спестят плащането на стари осигуровки, ако им се наложи да се връщат тук, с подаването на два документа - декларация и заявление за напускане на страната.
 
Формулярите, които са на сайта на НАП, могат да се пращат и по пощата. Най-честата грешка при попълването им се оказва липсата на точна дата за напускане на страната, без която документите не могат да се обработят. Затова данъчните призовават в тях да се посочват и варианти за обратна връзка. Преди месец от приходната агенция пак напомниха за задължението и оттогава са подадени над 40 000 комплекта документа. Живеещите навън могат да възстановят здравните си права след 6 месеца осигуряване у нас или плащане на 12 вноски накуп. Осигуровката за тях за месец е 33.60 лв. (8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 420 лв.). За живеещите у нас възстановяването става след плащане на вноските за последните 36 месеца.
 
Ефектът от подаването на заявление и декларация до края на годината от българи, живеещи навън, реално ще бъде само изчистването им от масивите на здравно неосигурените, тъй като в повечето случаи това са хора, които не смятат да се връщат. НЗОК отчита 1.3 млн. души без здравни осигуровки, данъчните твърдят, че реално са под 1 млн., а депутати спрягат 1.9 млн. души.
Само да уточня, че това не важи за пребиваващи в страни от ЕС - процедурата е друга. И аз го четох, но се обадих в НАП и ми казаха, че при завръщане се изисква само формуляр от здравната каса на страната в която си бил (Е101/102/103).
 
Тъй като аз не вярвам и нито дума на всичко казано от Българските управници , всичко го проверявам !!!! Това е поредната уловка която се мъчът да пробутът на хората живеещи в чужбина и конкретно в Испания защото те са най големия процент в цяла Европа. На някой който , е усигурен тук имам в предвид Испания не му е нужно да подава каквото и да е като документ!!!!!! Ако ви се наложи да имате пътуване до БГ си извадете ,,трахета санитария Еуропеа'' тя ви дава пълни права на здравни услуги , ако ли ви се наложи и в България ви бъдат отказани вземете номера на здравния център от който , си вадите ,,трахета санитария Еуропеа'' и се убадете там , те имът механизъм по който да ги пренудят!!! Не се мамете да си давайте паричките, ако това беше законно рано време тази папродия на дажава щеше да си ги събере , затова се ползва незнанието на хората който , са по чужбина за да има да крадът от нас !!!  Другото което е с тези попълвания на различни документи се събира информация за кой каде се е остановил , помислете си добре дали искъте да дадете тази информация.?????? Винаги подлагайте на съмнение такъв тип документи особенно ако са от България там нищо не се прави за ваш интерес , запонете това!!!!!!
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg