immigracia.alle.bg

Балеарски острови (Baleares)

Балеарски острови (Baleares)

Балеарските острови (срещани и като Балеари) са архипелаг в западната част на Средиземно море, принадлежащи на Испания. Най-голямия остров е Майорка със столица Палма де Майорка, а останалите острови са Менорка („малък“), Ибиса , Форментера и Кабрера.

Формират отделна административна Автономна област Балеарски острови. Площта на архипелага е 4 992 кв. км, което го прави най-малкият по територия автономен регион на Испания. Населението е 1 071 221 души. Официалните езици са испански и каталунски.

Основният икономически отрасъл е туризмът и всички негови разновидности,които наред с риболова, селското стопанство и промишлеността са основен поминък на населението. Най-силно застъпени са морският и селският туризъм, в които се инвестира благодарение на програмите за развитие и субсидиите на Испанското правителство.

Климатът на Балеарските острови е мек и влажен през цялата година, което се дължи на сравнителната близост на топлото Средиземно море. Растителността е типична средиземноморска,представена от цитрусови насаждения и вечнозелени храсти и дървета,които са разпространени на повечето от островите.

Населението на Балеарските острови има бит, култура и традиции, които са успели да съхранят, въпреки влиянието на много други култури от Европа и Африка. Типични за населението на Балеарските острови са бързите и ритмични танци и пъстрите разнообразни носии.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg